Profiterol cu inghetata de vanilie si sos de ciocolata, de Ioana Dumitrescu

Un desert savuros perfect pentru serile de toamna, acest profiterol ii va multumi deopotriva pe cei care adora sosul de ciocolata neagra si pe amatorii de vanilie.

Profiterol cu inghetata de vanilie si sos de ciocolata

Pentru aluatul choux:

65g faina
½ lingurita zahar
¼ lingurita sare
57g unt nesarat
120ml apa
Doua oua mari, batute

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 200C. Tapetati o tava de copt cu hartie pergament.
Intr-un bol, cerneti faina, zaharul si sarea.
Puneti untul impreuna cu apa intr-o oala asezata pe foc mediu.Cand untul s-a topit si amestecul incepe sa clocoteasca, scoateti de pe foc si adaugati rapid amestecul de faina. Puneti din nou oala pe foc si amestecati continuu pana cand aluatul incepe sa se retraga de pe marginile oalei si devine o bila de aluat (1-2 minute). Transferati aluatul intr-un bol mare si bateti cu ajutorul unui mixer timp de doua minute, la viteza mica, in asa fel incat aluatul sa degaje abur. Odata ce aluatul s-a mai racit si este caldut la atingere, adaugati ouale batute si amestecati cu mixerul pana cand obtineti o pasta omogena si lipicioasa.
Cu ajutorul unei linguri, luati din compozitie si asezati pe hartia pergmament aluatul sub forma de “gramajoare”, avand grija sa lasati cam 5-6 cm spatiu de jur imprejurul lor.

Pentru glazura de ou:

Un ou mare
¼ lingurita sare

Mod de preparare:

Intr-un bol mic, bateti oul impreuna cu sarea. Cu ajutorul unei pensule, ungeti varful gramajoarelor de aluat cu aceasta glazura. Puneti la cuptor si coaceti timp de 15 minute, apoi reduceti temperatura la 180C si mai lasati 25-30 minute sa se coaca, pana cand capata culoarea ambrei. Opriti cuptorul si intredeschideti usa; lasati choux-urile inca 15 minute in cuptor, apoi scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

Pentru umplutura:

500g inghetata de vanilie (scoasa din congelator cu 10 minute inainte de a o folosi)

Pentru sosul de ciocolata

250g ciocolata neagra (70% cacao), tocata
250ml frisca lichida din lapte integral, neindulcita
30g unt nesarat, topit

Citeste si:
Tiramisu cu capsune, de Ioana Dumitrescu

Mod de preparare:

Cu 10 minute inainte de a servi desertul, puneti ciocolata intr-un bol de metal sau sticla. Fierbeti frisca lichida si untul intr-o oala aflata pe foc mic. Cand incepe sa fiarba, turnati peste ciocolata din bol si lasati 5 minute, apoi amestecati cu un tel pana ce obtineti o consistenta omogena.

Pentru a asambla desertul, taiati choux-urile pe jumatate, umpleti partea inferioara cu o lingura de inghetata de vanilie, apoi puneti capacul deasupra. Aduceti sosul de ciocolata pe masa pe care veti servi desertul si lasati oaspetii sa-si presare sos de ciocolata peste profiterol dupa pofta inimii.

Reteta & Foto: Ioana Dumitrescu, EastofKitchen

Recomandari
Noizz
Psychologies
Mai multe din elle decoration