Prajitura cu dovleac, crema de branza si seminte caramelizate, de Ioana Dumitrescu

Fie ca iti place sau nu dovleacul, mai ales cu abundenta de pe piete din aceasta perioada, aceasta este o reteta care te va convinge ca merita sa ii dai o sansa. Desi va trebui sa treci prin mai multe etape, reteta nu e greu de preparat, iar rezultatul final este o armonie de texturi si de gusturi dintre cele mai diferite, dar toate amintind de toamnele din copilarie.

Prajitura cu dovleac, crema de branza si seminte caramelizate, de Ioana Dumitrescu

Piure de dovleac:

  • 1 dovleac placintar, spalat, taiat pe jumatate si scobit
  • O lingura ulei de cocos, topit
  1. Incalziti cuptorul la 180C. Taiati jumatatile de dovleac in felii cu grosimea de aproximativ 4 cm.
  2. Puneti feliile intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt, aplicati uleiul de cocos cu ajutorul unei pensule si coaceti timp de 30-45 minute, pana ce dovleacul se inmoaie.
  3. Scoateti pulpa de pe coaja, puneti in blender si procesati pana obtineti un piure.

Pentru blat:

  • 210g faina
  • ½ lingurita praf de copt
  • ½ lingurita bicarbonat de soda
  • O lingura praf de scortisoara
  • O lingurita praf de nucsoara
  • ¼ lingurita praf de cuisoare
  • 250g piure de dovleac
  • 200 ml ulei de cocos
  • 250g zahar de cocos sau orice alt tip de zahar preferati
  • ½ lingurita sare
  • 3 oua mari, separate
  1. Incingeti cuptorul la 160C. Ungeti cu ulei de cocos sau cu unt o forma de tort cu diametrul de 20 cm si tapetati fundul tavii cu hartie de copt, pe care de asemenea o ungeti cu ulei sau unt.
  2. Intr-un bol, cerneti faina, praful de copt, bicarbonatul de soda, lingura de scortisoara, nucsoara si cuisoarele.
  3. Cu ajutorul unui mixer, bateti piureul de dovleac cu uleiul, zaharul si sarea. Cu mixerul pornit, adaugati galbenusurile pe rand si bateti pana ce s-au omogenizat.
  4. Cu mixerul la viteza mica, adaugati amestecul de faina si bateti pana ce s-a incorporat.
  5. Intr-un bol curat, bateti albusurile spuma pana ce s-au intarit. Cu ajutorul unei linguri, incorporati spuma de albusuri treptat, in amestecul de dovleac.
  6. Turnati aluatul in forma de copt si coaceti in cuptorul incins timp de 40-45 minutes, pana ce o scobitoare infipta in centru va iesi curata. Lasati prajitura sa se raceasca timp de 30 minute, apoi transferati pe un platou pe care o veti servi.

Vezi o metoda rapida de a face dovleac copt!

Pentru crema de branza:

  • 120g unt nesarat, la temperatura camerei
  • 225g branza tartinabila, la temperatura camerei
  • 250g zahar pudra
  • O lingurita coaja rasa de lamaie
  1. Pentru a face crema, bateti untul si branza tartinabila cu un mixer pana ce obtineti o consistenta omogena.
  2. Adaugati treptat zaharul pudra si bateti, pana ce obtineti o crema uniforma. Adaugati coaja de lamaie si incorporati-o cu ajutorul mixerului.

Citeste si:
Clatite cu dovleac, fara gluten

Pentru semintele de dovleac caramelizate:

  • 60g seminte de dovleac crude
  • 15g zahar de cocos sau orice alt tip de zahar preferati
  • 15g unt nesarat
  1. Intr-o tigaie mica pusa pe foc mediu, caramelizati zaharul. Odata ce zaharul s-a inchis la culoare, adaugati untul si amestecati rapid, pana ce untul s-a topit si obtineti o consistenta omogena.
  2. Adaugati semintele de dovleac si cu ajutorul unei spatule, acoperiti-le cu sosul de zahar.
  3. Transferati semintele pe o farfurie tapetata cu hartie de copt; sunt gata atunci cand s-au racit si s-au intarit.

Pentru asamblare:

  1. Cand prajitura s-a racit complet, puneti crema de branza deasupra si intindeti-o bine.
  2. Spargeti semintele caramelizate si folositi-le sa decorati prajitura.
  3. Serviti de indata sau puneti la frigider timp de 4 ore pana ce o veti servi.

Reteta & foto: Ioana Dumitrescu, eastofkitchen.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Mai multe din elle decoration