(P) 9 motive pentru care merită să iubești o canapea gri

(P) 9 motive pentru care merită să iubești o canapea gri

Atunci când ești în căutarea unei canapele de calitate, este  preferabil să alegi o culoare care se întreține și păstrează în timp ușor, pentru a beneficia la maximum de investiția făcută. Griul este o asemenea culoare.

Considerat o culoare ștearsă și chiar deprimantă, mult timp griul a fost evitat în amenajările interioare. În ultimii ani designerii și specialiștii în amenajări interioare i-au reconsiderat atributele, luând în calcul mai ales cameleonismul acestuia.

Indiferent de preferințe, canapeaua gri este o investiție pe termen lung, o alegere inteligentă care te poate scuti de multe bătăi de cap de-a lungul timpului grație proprietăților sale. Folosește versatilitatea griului, care are calitatea de a părea fie rece, fie cald, de a merge asortat cu tot felul de tonuri, de la pasteluri, la roz-aprins, galben-citron sau ultra violet și de a da senzația de ordine, calm și luminozitate.

 1. Griul – culoarea cea mai neutră dintre neutre

Tonurile de gri obținute din amestecul celor două nonculori, negru și alb, cu puține sau fără niciun subton specific, sunt cele mai neutre nuanțe posibile, ceea ce înseamnă că griul se poate integra în absolut orice schemă cromatică fără să o influențeze. În plus, spre deosebire de culorile moderne care sunt în vogă o scurtă perioadă de timp, în funcție de tendințele fiecărui sezon, griul este mereu în trend. De aceea, o canapea gri își va găsi locul în orice living, indiferent de paleta cromatică în care acesta este decorat. Dacă te horărăști să investești într-un model gri, găsești mereu o canapea ieftină pe acaju.ro.

 1. Griul – îmbină atât nuanțele calde dar și cele reci

Griul scoate în evidență accentele de culoare, indiferent de nuanța lor sau de cantitatea în care sunt prezente. Se poate folosi alături de culori reci precum albastru, indigo, verde sau orice variații ale acestora, dar se poate combina foarte bine și cu nuanțele deschise de portocaliu, galben, roșu sau roz, potolindu-le intensitatea.

Dacă preferi pentru livingul tău un design modern, sigur te-ai gândit să folosești o culoare puternică, de accent, pe care va trebui să o integrezi cu toate celelalte elemente ale decorului. Nuanțele reci de albastru, tonurile acide de verde, electrizantul violet indigo, foarte în trend anul acesta, și în general culorile reci se potrivesc perfect cu griurile curate. O canapea gri nu numai că se va îmbină armonios, dar va și scoate în evidență frumusețea decorului. Pentru cei care iubesc paleta rece a designului contemporan o canapea gri este un must-have.

Deși ești tentat să crezi că griul este o nuanță rece, acesta nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii: nici calde, nici reci. De aceea se și potrivește perfect cu tonuri fierbinți precum: roșu, portocaliu, galben și roz. În același timp griul este o bază excelentă pentru pete de culoare galben sau corai, iar un gri cu o tentă de maro va îmblânzi și va aduce căldură oricărui decor.

 1. Griul – liant pentru echilibrarea spațiului

În afară faptului că se asortează bine cu orice altă culoare din spectru, griul are capacitatea de a interconecta diverse nuanțe reușind să creeze o paletă cromatică coerentă. Griul acționează ca un liant, creând coeziune la nivelul culorilor dintr-o amenajare.

În momentul în care ai utilizat foarte multe texturi și culori și riști ca spațiul să fie încărcat și obositor din punct de vedere vizual, este indicat să folosești o culoare care să balanseze. O canapea gri va echilibra întreaga compoziție, chiar dacă ați folosit un tapet mai încărcat sau imprimeuri cu motive geometrice sau florale pentru covor, draperii sau perne decorative.

 1. Griul permite împrospătarea rapidă a decorului

Puțini dintre noi își pot permite, și poate nici nu își doresc, să-și schimbe complet livingul cu fiecare tendință de culoare care vine și pleacă. Pentru a preîntâmpina acest neajuns, designerii ne recomandă să optăm pentru culori neutre de mică intensitate pentru lucrurile costisitoare sau mai dificil de înlocuit, gen mobilier, podele și ferestre.

Alegerea unei canapele colorate, în scopul de a o transforma în centrul vizual al livingului, îți limitează posibilitățile de redecorare a spațiului, întrucât variantele de asortare a acestei culori sunt destul de limitate. O canapea gri însă îți va permite o redecorare rapidă, prin simpla schimbare a textilelor din sufragerie, pentru că griul este cameleonic și se va adapta oricărei palete cromatice.

 1. Griul – atributul unui decor luxos

Tonurile de gri dau întotdeauna o anumită notă de rafinament, în special tonurile mai închise. Acestea dau senzația de calitate și lux, astfel, chiar și cel mai simplu model de canapea va părea spectaculos, dacă are o tapițerie în tonuri închise de gri.

Deși aparent banal și poate chiar plictisitor, rafinatul gri se asortează excelent cu nuanțe precum movul, verdele smarald, argintiul, armonizându-se de minune cu accesoriile textile din mătase, lână, catifea sau blană naturală, dar și cu decorațiunile de cristal. În combinație cu finisaje și elemente decorative prețioase, canapeaua gri poate fi parte a unui decor luxuriant.

 1. Griul se întreține ușor

O canapea gri nu este numai alegerea ideală dar și o investiție inteligentă pentru viitor. Bine întreținută, o canapea gri de calitate poate deveni cel mai vechi obiect de mobilier din apartament, ocupând însă, un loc special, căci această culoare se demodează cu greu. În plus, griul reușește să ascundă imperfecțiunile care vin odată cu uzura, mai ales dacă o folosiți intensiv sau aveți copii mici.

 1. Griul acceptă orice fel de finisaj

Spre deosebire de modelele colorate a căror arie de folosire este limitată, canapelele gri se pot plia oricărui stil de amenajare, tocmai datorită neutralității care le caracterizează. Neutra canapea gri se va potrivi cu orice fel de finisaj, fie zugrăvit în alb, fie tapet decorativ sau fototapet, fie pereți placați cu un finisaj deosebit (piatră naturală, cărămidă …). Indiferent de textura, materialul sau culoarea acestora, canapeaua gri se va pierde pur și simplu pe fundalul lor, evidențiind frumusețea decorului.

Mai mult, culoarea gri se pliază pe orice fel de formă de canapea, de aceea, griul se regăsește atât sub forma modelelor de canapele clasice, precum celebrele canapele Chesterfield, cât și sub forma celor cu design minimalist modern sau chiar a unor canapele ieftine.

 1. Griul – soluția universală pentru orice stil de amenajare

Griul este o culoare versatilă, care are abilitatea de a-și schimba atributele în funcție de nuanțele de care este înconjurată, amplificându-le și punându-le în valoare. Chiar dacă nu este o culoare caldă, prin natura sa, griul poate prelua din puterea oricărei alte culori cu care este asortat. O canapea gri va merge aproape în orice schemă cromatică, domolind atmosfera într-una de relaxare și calm. Se va potrivi cu orice stil: urban, contemporan, minimalist, scandinav, tradițional, retro…

 • Poate influența spațiul, cu cât culoarea gri este mai închisă, cu atât camera de zi va deveni mai intimă și mai confortabilă, dar și mai mică, cu cât griul are nuanțe mai deschise, spațiul va fi mai luminos și va părea mai mare.
 • Simplu și elegant, griul poate transforma cel mai simplu model de canapea într-un model sofisticat.
 • O canapea gri în tonuri deschise se poate integra într-un decor delicat shabby chic sau cottage alături de accesorii precum perne decorative din lână sau țesături cadrilate, cuverturi și perne croșetate, lemn deschis la culoare și nuanțe pastelate.
 • O canapea gri în tonuri închise este preferabilă unui decor modern, masculin, cu accesorii metalice sau cu texturi bogate precum plușul sau lâna pentru a pune în evidență structura plină a materialului.
 • Pentru un stil baroc canapeaua ar trebui să fie o piesă teatrală. O canapea gri cu un aspect capitonat dintr-un material mai prețios precum catifeaua va da acea notă de glamour necesară decorului tău.
 • Dacă ai un interior minimalist și dacă ai niște culori mai neutre, atunci o canapea gri se va potrivi cel mai bine. Griul este în acest caz culoarea ideală pentru designul scandinav, minimalist.
 • Pentru stilul loft, un spațiu deschis unde metalul și cărămida sunt cele mai folosite, o canapea gri va fi în spiritul decorului.

 1. Griul – modest sau primadonă

 O canapea gri poate fi vedeta unui living decorat într-o paletă cromatică neutră deschisă, în alb, crem sau alte nuanțe pastel. Contrastele dintre deschis și închis, cald și rece, sau diverse texturi pot face ca o canapea gri închis să devină personajul principal al piesei.

Aceeași canapea gri se poate pierde în decor, dacă se dorește evidențierea unei alte piese de mobilier sau a altor elemente importante din decor. Culoarea gri va face canapeaua să treacă neobservată, pentru a pune în evidență noua colecție de tablouri de pe peretele livingului sau chiar un covor interesant.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Trending news
Mai multe din elle decoration