Isabel Allende – Planul infinit (carte)

Considerata de unii drept cea mai buna carte a indragitei scriitoare chiliene, Planul infinit este primul roman al sau care are drept fundal America de Nord.

Isabel Allende – Planul infinit (carte)

Chiar daca Isabel Allende renunta la binecunoscutul sau univers magic in favoarea realismului uneori brutal, aceasta nu renunta insa si la constructiile sale monumentale, ca poveste, intindere in timp si numar de personaje.

Personajul central al romanului este Gregory Reeves, fiul unui pre­di­cator itinerant care isi poarta familia in calatoriile sale in care isi predica filozofia de viata – asa-numitul „plan infinit“. Cind tatal se imbolnaveste, familia este nevoita sa se aciueze in mahalalele Los Angelesului, unde Gregory isi va petrece ultima parte a copilariei. O noua viata incepe pentru el: scoala (pentru prima data), gasti, carti, sex, idei noi, munca. Se va imprieteni cu familia Morales, care ajunge sa fie un fel de familie-surogat pentru el. Carmen, fiica sotilor Morales, devine cea mai buna prietena a sa, o fiinta cu picioarele pe pamint, care il va invata despre iubire si prietenie.

Copil fiind, Gregory accepta viata mereu pe drumuri si saracia, fara a pune sub semnul intrebarii validitatea teorii­lor tatalui sau. Dar, pe masura ce anii trec si Gregory se maturizeaza, el devine din ce in ce mai posedat de dorinta de a evada. Tinjind dupa prosperitate, viseaza sa scape din getto-ul hispanic de la periferia Los Angelesului, fara sa-i pese de moralitatea drumului pe care il va urma. Iar drumul il va purta mai intii pe cimpurile razboiului din Vietnam, apoi la scoala de drept din Berkeley, de unde eroul nostru va incerca sa duca la indeplinire visul american.

Text: Mihaela Frank

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle