Ioana Nicolaie – Cerul din burta (carte)

Cerul din burta reprezinta jurnalul, plin de lirism, al celor noua luni de sarcina, cu toate implicatiile acestei perioade minunate, dar pline de provocari. Autoarea prezinta starile contradictorii, schimbarile biologice si fiziologice, sentimentele de teama, asteptare, dar si bucurie, extaz, sublinnind in mod poetic si uneori neasteptat experienta unica de a fi mama.

Cerul din burta este jurnalul, de cele mai multe ori liric, dar de un lirism autentic, de mare calitate, al celor noua luni de sarcina. A astepta un copil a devenit pentru locuitorii Romaniei, vreme de peste doua decenii, un motiv de stres major. Profunda, fermecatoare, cartea Ioanei Nicolaie reprezinta si o exorcizare a unor sentimente negative, o intrare fireasca, moderna in normalitate. Sint sigura ca, in literatura romana, Cerul din burta marcheaza o data.” (Gabriela Adamesteanu) 

Proprie Ioanei Nicolaie este invaluirea biograficului crud intr-o aura tandra, aproape feerica, de imagini si afecte. Ceea ce rezulta este o stranie, insolita monografie poetica a femeii gravide. Undeva, relatind o asteptare in anticamera, naratoarea noteaza: «intre femeile acestea imi par desigur o masca. Trag aer in piept sa incap cit mai bine in rind». Cerul din burta este insa un volum care nu «incape» in rind. Nu stiu sa mai existe o carte de acest tip – la un astfel de nivel poetic – in literatura romana.(Paul Cernat)

Ioana Nicolaie (n. 1974) a debutat in 2000 cu volumul de versuri Poza retusata. A mai publicat: Nordul (2002; trad. germ., 2008), Credinta (2003), Cenotaf (2006), Aventurile lui Arik (2008). Este prezenta in mai multe antologii si volume colective, dintre care: Poésie: Roumanie, territoire d’Orphée (2003), Generatia 2000 (2004), Cartea cu bunici (2007), New European Poets (2008).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle