Cand lucrurile care ne fac placere lasa semne pe corpul nostru, Lavinia Gogu se intreaba daca ar trebui sa ne resemnam sau sa pornim impotriva lor o campanie feroce de exterminare.
Nu este deloc placut sa constatam ca pielea ne este brazdata de urme albe, dar trebuie sa ne obisnuim cu acest aspect, deoarece pentru vergeturile instalate de ceva vreme nu prea exista leac. Numai cele de culoare violacee mai au sperante de atenuare, cu ajutorul procedurilor dermatologice hi-tech. Cauzele vergeturilor sunt fie ingrasarile bruste, sarcina sau curele de slabire fara proteine.
„Cand avem o alimentatie saraca in proteine, organismul si le extrage din piele si din muschi, ceea ce este foarte periculos pentru ca se produce o topire a maselor musculare. De aceea, cea mai buna dieta de slabire este cea hiperproteica', sustine prof. dr. Nedelcu. Pentru prevenirea aparitiei vergeturilor putem recurge la cremele destinate acestei probleme si la adoptarea unei alimentatii care sa ne ofere nutrientii necesari unei epiderme rezistente.
„Cremele ajuta, dar nu in mod spectaculos, pentru ca problema este localizata in profunzimea pielii, unde ele patrund cu greu. Insa putem combate aparitia vergeturilor consumand proteine de calitate, care elibereaza usor aminoacizii. Le putem gasi in carne de pasare, de vita, in soia, oua sau ciuperci', completeaza dr. Nedelcu.
Solutii in cabinetul dermatologului: „Nu exista nicio terapie care sa genereze o stergere de 100% a vergeturilor. Totusi, se poate realiza o reducere considerabila a semnelor cu ajutorul terapiilor combinate. Laserul LED Triwings ofera o stergere de 60-80% si in asociere cu mezoterapia antivergeturi, injectarile de aminoacizi si bioregenerarea cu celule stem si hormoni de crestere endogeni se obtin rezultate notabile', ne dezvaluie medicul dermatolog.
„Acneea apare pe corp in cele mai diverse locuri: pe coapse, pe fese, pe axila, inghinal si, cateodata, chiar pe scalp. Desi are acelasi mecanism de producere ca si cea de pe fata, aceasta forma de acnee este mai jenanta', spune dr. Nedelcu. Dar ce o provoaca? Lista e lunga: predispozitia genetica, hipersecretia de sebum determinata de stres sau dezechilibrari hormonale, bauturile cu cofeina, condimentele picante, prajelile, alcoolul, tutunul si, cireasa de pe tort, clorul din piscina, care are o puternica actiune comedogenica si acneica. „Si tratamentele de par pot provoca acnee pe spate, ca orice alt produs gras sau uleios, atata timp cat exista o predispozitie, dar nu este nici o garantie ca aceasta ar fi cauza principala.'
Deci, pentru orice eventualitate, cel mai bine ar fi sa-ti infasori parul intr-un prosop sau intr-o casca de dus cand il hidratezi cu masca sau balsam. Diferenta principala dintre acneea care se manifesta pe ten si acneea de pe corp este ca aceasta din urma lasa urme vizibile, se vindeca mult mai greu si terapiile au o durata mai indelungata. Insa au in comun faptul ca se remediaza in aceleasi moduri, si anume prin echilibrarea dietei, a fluxului hormonal si prin diverse tratamente recomandate de medicul dermatolog.
Solutii in cabinetul dermatologului: Terapia sistemica (medicamentoasa), terapia instrumentala, terapia dermatocosmetica, vitamino-terapia, echilibrarea ovarului micropolichistic.
Capilarele sparte care ne impodobesc cu atata generozitate diverse zone ale corpului au mai mult cauze genetice, iar stilul nostru de viata afecteaza acest fenomen intr-o masura destul de mica (macar de aceasta vina ne putem spala pe maini). „Capilarele sparte constituie o problema legata de ortostatism (pozitia verticala a corpului). Daca dam crezare teoriei evolutioniste, cand omul s-a ridicat in doua picioare, coloana de sange a crescut foarte mult, iar presiunea exercitata de aceasta asupra capilarelor s-a intensificat, acest lucru determinind dilatarea capilarelor', spune dr. Nedelcu.
Dar mai sunt si alti factori responsabili de fisurarile acestor vene, precum alcoolul, condimentele picante sau masajele agresive. Mai contribuie si factorii fizici, precum expunerea la soare. „Cand stam la soare pielea este afectata de razele infrarosii care incalzesc organismul. Si pentru a evita supraincingerea, corpul isi dilata vasele ca sa piarda caldura, iar acestea se pot dilata suficient de tare incat sa ramana dilatate paralitic. Dar, desigur, aceasta nu este o regula, deoarece mai conteaza si predispozitiile individuale', explica dr. Nedelcu. Putem incerca sa evitam dilatarea capilarelor rarind mesele picante, alcoolul si practicand inotul, un sport care sporeste semnificativ rezistenta sistemului venos.
Solutii in cabinetul dermatologului: Scleroterapia, terapia cu laserul vascular cu dioda, terapia cu un laser care pompeaza colorant in capilar, numit dyeliser, sau IPL-ul. Nici una dintre aceste proceduri nu are ca rezultat disparitia instantanee a capilarului dilatat. Efectele sunt vizibile dupa mai multe sedinte.
Varianta cea mai facila de rezolvare a tuturor acestor probleme estetice ar fi sa invatam sa ne iubim exact asa cum suntem, iar daca reusesti sa faci asta, te rog sa-mi scrii la redactie ca sa imi dezvalui si mie secretul. Intre timp, probabil voi bifa cateva sedinte de aerobic, cateva masaje si voi testa multe creme anticelulitice si aparate cu super-puteri. Mai curand pentru rasfat decat cu scopul de a obtine vreo schimbare radicala. Nu de alta, dar nu ma simt pregatita sa fac chiar toate compromisurile pe care le presupune tentatia perfectiunii. Si in caz ca semnele de „buna purtare vor fi vizibile in continuare, intentionez sa le maschez cu o piele aramie super-sanatoasa, obtinuta dintr-un tub de autobronzant. Si daca o sa intalnesc persoane bine intentionate care imi vor atrage atentia asupra imperfectiunilor, le voi pofti, cu toata modestia, sa-mi admire frumusetea interioara!
Foto: Shutterstock