Semnele de buna purtare de pe corpul tau

Cand lucrurile care ne fac placere lasa semne pe corpul nostru, Lavinia Gogu se intreaba daca ar trebui sa ne resemnam sau sa pornim impotriva lor o campanie feroce de exterminare.

Semnele de buna purtare de pe corpul tau

Intotdeauna m-am intrebat de ce se spu­ne ca perfectiunea este plictisitoare. Nu cred ca s-ar putea lau­da cineva ca a atins-o din vreun punct de ve­dere. Este un termen atat de relativ incat fie­care se raporteaza la ea inchipuindu-si cu totul alte standarde. Poate este modul nostru de a ne consola ca strugurii sunt acri, cand, de fapt, n-a­vem nici o sansa sa-i culegem. Dar cand vine vorba de frumusete, avem multe percep­tii comune in lega­tura cu insusirile dezirabile sau nu pe care le-ar avea o versiune a noastra imbunatatita. De e­xem­plu, o alunita plasata strategic de mama na­tura ofera sarm, pe cand vergeturile tradeaza fluctuatiile de greutate; gropitele de deasupra fundului sunt sexy, iar celulita povesteste despre o alimentatie nesanatoasa; pistruii iti dau un aer strengaresc, in timp ce cosurile sunt pur si simplu hidoase.

Nimeni n-o sa spuna in veci la modul admirativ: „Vai, draga, te-as recunoaste dintr-o mie dupa aspectul unic de coaja de portocala al coapselor tale!'. Poate doar intr-un univers paralel. Cu toa­te ca m-am amuzat teribil imaginandu-mi acest scenariu, adevarul este ca un stil de viata hedonist, agitat si o mostenire genetica fara beneficii ne pricopseste cu semne „de buna purtare', pe care nu ne face placere sa ni le asumam. Si la urma urmei, ce alternative avem? Sa inlocuim bomboanele de ciocolata care ne indulcesc ziua cu rabdari prajite, tabieturile de dimineata cu alergatul zilnic alaturi de maidanezi si tocurile cu pan­tofii sport? Sau poate sa devenim dependente de tratamentele cu laser? Acest cerc vicios imi aminteste de copilarie, cand ma intorceam de la joaca plina de julituri pe genunchi si pe coate, iar mama imi spunea ca asa merit daca sunt obraznica.

Abia asteptam sa devin o domnisoara care nu se catara prin copaci, sa imi treaca toate acele rani si sa am pielea, in sfarsit, perfecta. Ironia acestui vis este ca celulita, acneea sau alte manifestari ineste­tice ale pielii, toate apar odata cu pubertatea. Si cat a fost frig afara, ne-am camuflat de­fectele cu jeansi, cardigane si trenciuri, dar odata cu temperaturile fierbinti, suntem ne­voite sa ne debarasam de straturile de haine, ca Baba Dochia. Noroc ca au revenit in mo­da anii 70 si putem purta rochii lungi si salo­pete vaporoase, ca sa nu ne deconspiram se­cre­te­le de pe solduri. Totusi, pe plaja nu dispunem de nici o armura care sa ne apere de privirile critice. Si nu cunosc nici o femeie care poate purta un costum de baie fara sa aiba macar o mica stran­gere de inima. De aceea, cred ca daca aflam care sunt sursele problemelor cu­ta­nate si luam masuri impotriva lor fara le permitem sa ne obsedeze, vom fi mult mai relaxate si mai fericite in propria piele decat daca alunecam pe panta autocompatimirii.

Curbe periculoase

Este OK sa ai forme, dar curbele pronun­tate ale celulitei nu sunt hot. Si nici macar nu ai nevoie de kilograme in plus pentru a avea parte de a­ceasta „bucurie. „Cu toate ca, de obicei, celulita este asociata cu obezitatea, nu este nici o legatura intre cele doua afec­tiuni. Aspectul de coaja de portocala re­prezinta o tulburare a circulatiei limfatice, care este in principiu determinata de hormonii feminini si de anumite particularitati de structura anatomi­ca ale tesutului subcutanat', spune prof. dr. Ioan Ne­delcu. Alte cauze ale apa­ritiei ce­lu­li­tei sunt terapiile hor­monale, hainele stramte si chiar to­curile inalte.

Printre factorii care stimu­leaza acest fe­no­men mai sunt dulciurile, an­ti­con­cep­tio­nalele (deci adio ciocolata si sex fara griji), sub­stantele estrogen like, precum insecticidele si pesticidele (care actio­nea­za exact ca estrogenul natural) si fitoestrogenii pe care ii luam din alimente sau pentru ca ne-au fost recomandati de medic. Primele masuri pe care trebu­ie sa le luam in considerare sunt rezol­varea pro­blemelor hormonale si schimbarea stilului de viata.

Pentru a combate ce­lulita este necesara echilibrarea con­ste­latiei hormo­nale si tratarea ovarului poli­­­chistic, pur­tarea unei vestimentatii care sa nu streseze cir­culatia limfa­tica, o dieta fara ali­mente ca­re contin fito­estrogeni, dulciuri, gra­simi noci­ve si carne preparata prin prajire (sau gratarul cu aspect maroniu, care este nociv).

De asemenea, trebuie renuntat la anticoncep­tio­na­lele orale. Toate starurile de la Hollywood au ales me­tode contraceptive alter­native, pentru ca stiu ca pastilele le pro­voaca ce­lulita', explica dr. Nedelcu. O influenta benefica pot avea sportul, masajul sau cosmeticele speciale: „Cremele antice­lu­litice au o eficacitate relativ modesta, dar ajuta mai ales prin me­canismul de masaj. De obicei le recomand pacientelor mele masajul energic cu miscari circulare, rea­li­zat pe zonele afectate de doua ori pe zi. Secretul tehnicii este sa apesi mai tare atunci cand te masezi de jos in sus, pentru ca acesta este sensul drenajului limfatic, de la picior spre inima', ne sfatuieste dr. Nedelcu.

Solutii in cabinetul dermatologului: me­zo­­terapia anticelulitica, carboxiterapia, ra­dio­frecventa tripolara, terapia cu laser bio­­regenerator LED Triwings, terapia vibratorie, presoterapia, terapia cu vacuum, ma­sajul limfatic, sau o combinatie de mai multe terapii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din beauty