Ponturi pentru unghii sanatoase si frumoase

Sa-ti ingrijesti unghiile a devenit o necesitate la fel de imperativa ca spalatul pe dinti.

Ponturi pentru unghii sanatoase si frumoase

Care sunt canoanele actuale? Unghii foarte, foarte ingrijite, pictate in culori neutre sau vii. Sau tatuate, dupa moda hippie chic, decorate cu pene sau paiete, cercei si lantisoare trecute prin varful unghiei (aplicate, bineinteles). In anii 40 manichiura si pedichiura nu erau o necesitate. Cele care isi colo­rau unghiile in rosu aprins erau doar femeile cochete si excentrice.

Sa ne intelegem, insa: ingrijirea unghiilor nu inseamna doar colorarea lor, ci presupune tratamente foarte sofisticate de ingrijire completa a mainilor si picioarelor. Vorba ceea: „o doamna se cunoaste dupa maini. Unghiile spun multe despre o persoana, uneori chiar mai mult decat ar trebui. Ii tradeaza varsta, caracterul, stilul de viata. Ce noroc ca s-au inventat masti de intinerire pentru picioare, masti cu parafina pentru maini si chirurgie plastica instantanee care alungeste unghia cu cativa centimetri!

Ce spun mainile tale?

Iata un test cat se poate de simplu. Priveste-te in oglinda, tine mainile de o parte si de alta a fetei. Daca exista o diferenta intre pielea mainii si cea a fetei (culoare, finete, riduri, hidratare), inseamna ca nu le-ai dat atentia de care au nevoie. Daca observi pe mainile tale tot felul de lucruri neplacute: pete, vase de sange proeminente, piele uscata si ridata, uneori rosie, unghii striate sau franjurate, inseamna ca problemele sunt mai grave. Te-ai neglijat prea mult. Solutia: Incepe de urgenta un program de ingrijire pe baze sanatoase. Invata ABC-ul.

Ce inseamna o unghie sanatoasa?

Aspectul unei unghii sanatoase e roz translucid, cu suprafata usor convexa si cu o suprafata libera mai mata, spune Mihaela Leventer, medic primar dermatolog. „Partea inferioara adera la epiderm. Sub un fald de piele subtire (cuti­cula) se afla baza germinativa. Daca dam la o parte faldul, gasim o zona albicioasa, denumita lunula. Aceasta e matricea unghiala sau locul in care se formeaza si creste unghia.

Viteza de crestere a unghiei sanatoase la maini e de 0,1 mm pe zi, iar la picioare e mai redusa. Inlocuirea completa se face la 2-3 luni. O boala generala sau o infectie locala determina modificarea aspectului unghiei: apar santuri, depresiuni punctiforme, pete albicioase, pierderea transparentei, decolorarea sau colorarea excesiva, ingrosarea sau ruperea cu usurinta a unghiei. Aspectul unghiei se poate modifica si datorita unor afectiuni cardio-pulmonare sau sistemice, unor anomalii congenitale sau tulburari de crestere. Orice modificare si orice infectie trebuie tratata de medicul dermatolog. Sanatatea unghiei se poate imbunatati cu ajutorul complexelor de vitamine: Revalid, Biotin sau Cystein B6.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din beauty