Intoleranta alimentara

Incercind sa gaseasca izvorul tuturor relelor ce o chinuie (oboseala, insomnie, celulita si o sensibilitate accentuata a tenului), Lioara Bradu a descoperit ca sufera de intoleranta alimentara. Ce e de facut?

Alcool? Ii poti spune adio. Inghetata cu frisca? No way. Faina alba, pas­te, ciocolata cu lapte, creme, bu­dinci? Doar in vis… Stiu, e greu, dar daca vrei cu adevarat sa-ti transformi corpul si viata trebuie sa respecti cu strictete regulile. In schimb, in doua luni iti garantam o silueta supla, rafinata, fascinanta, ca a lui Nicole Kidman la ultimul eveniment Oscar, si o energie debordanta, ca a Madonnei in toate aparitiile sale.

Cam asa am tradus eu in termeni perso­nali rezultatele mele la York Test, pe care le-am pri­mit saptamina trecuta. (Este vorba despre un test britanic de ultima generatie ce depisteaza in­tole­ranta alimentara la 113 alimente. Pro­ce­dura e simpla si nu solicita din parte-ti decit o picatura de singe. Apoi proba este ana­lizata in laboratoarele York Test din Marea Britanie.) In rea­litate, eram anunta­ta politicos si profesional: „Sti­mata doamna, aveti into­leranta la gliadin – o sa excludeti din alimentatie toate alimentele pe baza de griu; aveti intoleranta la laptele de vaca – poate fi inlocuit cu lapte de soia; aveti in­to­leranta la drojdie, o sa excludeti toate alimentele pe baza de drojdie timp de doua luni”.

Tot acum am aflat si care sint cele mai frecvente cinci simtome ale intolerantei alimen­tare: durerile de cap, starile permanente de oboseala, balonarea, problemele dermatologice si imposibilitatea de a pierde in greutate. Stiam ca am o intoleranta crescuta la multe lucruri (prostie, lene, politica, soa­cra…), dar nu mi-as fi imaginat nici in cele mai negre vise ale mele ca pot dezvolta o intoleranta, oricit de mica, la lucrurile care imi plac: frisca, pizza, co­zonac…

Intelegi de ce, cind a fost sa ma intilnesc cu medicul specialist York Test pentru a-mi stabili dieta pentru urmatoarele doua luni, am ajuns (pentru prima oara in viata) cu aproape o ora mai devreme. Intrebarile mi-au tisnit pur si simplu de pe buze: Ce inseamna asta? Cum m-am ales cu asa ceva? Trece? „O sa incerc sa va raspund, mi-a spus calm si usor amuzat me­dicul centrului. Intole­ranta alimentara este reac­tia de res­pingere a organismului la pro­teinele continute de un anumit aliment, atunci cind acesta nu poate fi dige­rat. Astfel pot aparea anumite reactii de apa­rare (reactii secundare): inflamatii, epui­zare, incetinirea metabolismului, pro­bleme in­tes­tinale.

In cazul in care continuam sa con­­sumam constant acel aliment, aceste reactii se transforma in boli cronice. S-ar putea ca ade­varata cauza a anumitor afec­tiuni digestive, probleme de piele, boli ale siste­mului nervos, ale aparatului respirator, ale siste­mului osos etc. sa nu fie alta decit intoleranta alimentara. Unele forme ale afectiunii au o componenta ge­ne­tica, al­tele se declan­sea­za in urma unui stres fizic (boa­la, nas­tere, ad­mi­nistrarea pre­lungita de medi­ca­mente, o inter­ventie chirurgicala majora…).

Nu exis­ta un tratament propriu-zis al intole­rantei alimen­tare, insa eli­mi­narea alimentului res­pectiv din dieta pentru o pe­rioa­da de timp e solutia esen­tiala si cu ma­xi­ma eficienta, ce permite refa­cerea enzimelor nece­sare di­ges­tiei. Prin ur­mare am pre­­gatit o lista de alimente pe care trebuie sa le ex­cludeti si citeva alternative pen­tru a le inlo­cui. Ne vedem din nou peste doua luni ca sa eva­luam rezultatele.”

Vestea rea: nu pot concepe viata fara cafeaua cu frisca. Vestea ceva mai buna: nu sint singura in aceas­ta situatie: Julia Roberts poarta in geanta, alaturi de ruj, telefon si carti de credit, o cutie cu lapte de soia; Rachel Weisz a re­nuntat la taietei, piine, prajituri, biscuiti sau vod­ca, din cauza intolerantei la griu; iar Jessica Simpson, ca si mine, nu poate consuma lapte, drojdie, griu. Sint asadar intr-o com­panie se­lec­ta, premisele sint pro­mita­toare, „convertirea” mea merita un botez cu fetele in oras. Ce greseala! A comanda mincare in functie de intoleranta ta alimentara intr-un restaurant e o adevarata tortura. Trebuie sa intrebi lucruri enervante (pentru chelner), dar esentiale (pentru ti­ne): ce fel de piine are, cum e preparat dres­sing-ul pentru salata, ce ingrediente au pus la sosul de friptura… Iar in final comanzi un pahar cu apa plata sau cel mult o cana de ceai verde. Asa ca, pentru a nu dezvolta o noua forma de intoleranta (la aroganta), am decis ca in urma­toarele doua luni voi minca exclusiv acasa.

Verdict ELLE

Stiam ca o alimentatie corecta ma poate scapa de celulita si imi poate reda energia si stralucirea tenului, dar nu credeam ca rezultatele pot fi atit de rapide si spectaculoase. Iata de ce York Test-ul primeste din partea mea 5 stele.

Adresa: in Romania, York Test-ul este disponibil la sediul Gaya Health Services (Bucuresti, Calea Dorobanti nr. 42, tel. 021/210.26.26).
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Trending news
Mai multe din beauty