Inamicii din portfard

Desi te-ai obisnuit cu ele pentru ca au un ambalaj dragut si iti sint familiare, cosmeticele care dainuiesc de prea multa vreme in beauty kit-ul tau pot sa faca mai mult rau decit bine frumusetii tale. Cum iti depistezi inamicii din portfard? ELLE investigheaza.

Inamicii din portfard

Ne atasam de lucruri pentru ca reprezinta clipe din viata noastra… Anticearcanul pe care l-am purtat cind mi-am dat licenta, un parfum primit de la un baiat care mi-a cazut cu tronc sau rujul pe care mi l-am cumparat special pentru primul interviu sint doar citeva asemenea exemple din beauty kit-ul meu. Cum cosme­ticele sint mici, dragute si ambalate seducator, multitudinea lor nu ne poate trimite la emisiunea Co­lec­tio­narii (un reality show despre oamenii care nu mai au loc de lucruri in casa – la propriu). Dar asta nu inseamna ca are rost sa fim stringatoare si sa le pastram pentru orice eventualitate, deoarece, odata ce au iesit din termenul de garantie, folosirea lor ne poate afecta sanatatea la modul cel mai serios.

Nu vreau sa te sperii chiar de la inceputul articolului. Stiu ca este greu de crezut ca fardul acela pretios pe care il pastrezi pentru ocazii speciale este periculos, cind pare atit de inofensiv si cuminte in cutiuta lui aurie… Si totusi este. Desi sint constienta de acest lucru de multa vreme, asta nu m-a impiedicat sa mai pastrez cite un suvenir care sa-mi evoce momente dragi. Dar trebuie sa marturisesc ca le folosesc doar in scop decorativ. „Atit fardurile expirate cit si cele care sint folosite de mai multe persoane (testerele, fardurile imprumutate etc.) pot fi purtatoare de numerosi microbi, printre care se numara: E. coli, herpes simplex, stafilococ auriu sau virusuri hepatice. Folosirea cosmeticelor expirate sau utilizarea la comun a acelorasi farduri nu trebuie privita cu indiferenta, deoarece poate duce la aparitia a numeroase probleme medicale precum hepatita, conjunctivita, blefarita, dermatita alergica, dermatita de contact si alte infectii cutanate', ne avertizeaza dr. Wissam Taleb, medic specialist in dermato-venerologie in cadrul Centrului Medical Focus.

Deci, pentru a fi sigure ca ne aflam pe un te­ritoriu ferit de bacterii si microbi, trebuie sa stam departe de orice fard imprumutat – nu, nici macar pudra sau rujul prietenei celei mai bune nu sint safe… Pentru a verifica faptul ca in fardurile expirate se afla organisme vii si colonii de bacterii am sunat la un laborator sa programez o analiza biochimica a suvenirurilor mele cosmetice. Specialistiii mi-au explicat ca fardurile, daca sint sigilate si pastrate intr-un loc racoros, pot sa isi pastreze proprietatile chiar si 30 de ani.

Totusi, de ce trebuie sa ne schimbam mascara la sase luni? Aparent, chiar noi contaminam cosmeti­cele prin ex­pu­nerea lor la umiditate, praf si mi­crobi, care, daca isi ga­sesc un mediu propice de dez­­­vol­tare in fondul de ten sau in ruj, in­floresc glorios. Insa pro­blema unei analize bio­chimice este ca nu exis­ta niste parametri pres­ta­biliti de cuantificare a cantitatii de microorganisme ad­mise intr-un produs cosmetic. De­ci singurul mod de de­pis­tare a unei anorma­li­tati ar fi sa duc la anali­za doua produse i­den­tice, unul expirat si unul sigilat, pentru a se face o a­naliza com­pa­ra­tiva. In­sa, cum in­dus­tria cosmeticii progreseaza in fie­­care luna, este putin pro­ba­bil sa mai ga­sesc nuanta de ruj de acum citiva ani, cu aceeasi compozitie. Deci va trebui sa il cred pe cuvint pe medicul dermatolog care m-a sfatuit sa res­pect cu sfintenie terme­nele de ga­ran­tie ale produselor pe care le folosesc si sa imi iau o tona de masuri de precautie.

Toate fondurile de ten (cu exceptia celor pu­drate) sint formulate pe baza de apa, iar asta inseamna ca bacterii­le se simt aici ca acasa. Drept urmare, trebuie sa inlocuim fondul de ten dupa un interval de sase-douasprezece luni si sa le depozitam in locuri ferite de aburi si caldura excesiva (deci este exclus sa ne pastram cosmeticele in baie). Orice modificare de miros sau de textura tradeaza un fond de ten expirat. Iar de te vei incapatina sa il folosesti in continuare, te vei ex­pu­ne cu buna stiinta la iritatii, acnee si dermatita de contact.

Mascara este un produs chiar si mai periculos, pentru ca de fiecare data cind scoti periuta si o bagi in tub, ea colecteaza bacterii si le depoziteaza. Despre mascara se spune ca expira intr-o jumatate de an, dar pentru a evita ulcioarele, conjunctivita si iritatiile, ideal ar fi sa il inlocuiesti la patru luni, chiar daca pare inca OK. Totusi, pe masura ce isi pierde proprietatile vei observa ca tusul capata un miros distinct, care se aseamana cu benzina. An­ticear­ca­nele sub forma de stick pot rezista pina la doi ani, dar debaraseaza-te de cele lichide la aproximativ un an dupa ce ai rupt sigiliul. Aceeasi regula se aplica si pentru tusul de ochi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din beauty