Ghid de descifrare a limbajului cosmetic

Ai incercat vreodata sa descifrezi ingredientele de pe crema ta preferata, dar fara niciun rezultat? Nu te descuraja, nu este vina ta! Jargonul folosit de laboratoarele de frumusete si explicatiile stiintifice te pot invalui intr-un nor de confuzie.

Ghid de descifrare a limbajului cosmetic

Complexul anti-poluare

Cei mai periculosi contaminanti sunt fumul de la fabrici si masini si particulele suspendate in aer (plumb, zinc, aluminiu si mercur). Nu trebuie uitat tutunul, care duce la formarea de radicali liberi, ce produc moartea celulelor cutanate. Pentru a combate aceste efecte negative, produsele cosmetice folosesc un amestec de antioxidanti, izolatori si filtre protectoare ale luminii. Antioxidantii au multiple origini: vitamina E si C, ceaiul verde, samburii de struguri si betacarotenul.

Pentru ce tip de piele?
Pentru toate tipurile de piele si in special pentru fumatoare.

4 intrebari – cheie pentru a te transforma intr-o experta in cosmetica

1. Ce sunt radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt agentii distrugatori ai celulelor sanatoase, ce duc la imbatranirea pielii. Sub efectul soarelui, al luminii zilei, al poluarii sau al fumului de tutun, aceste molecule de oxigen se destabilizeaza si pierd un electron. Pentru a inlocui electronul lipsa, celula va lua un alt electron de la cea mai apropiata celula, rezultand astfel un cerc vicios ce are ca rezultat afectarea intregului organism. Impotriva acestui efect lupta produsele cosmetice ce contin antiradicali si antioxidanti.

2. Care este diferenta dintre lipozomi, nanosfere si nanocapsule?

Toate sunt componente transportatoare a caror misiune este transportarea diferitelor ingrediente in diverse straturi ale pielii. Lipozomii, lansati in 1986 de catre Lancome in crema Niosome si de catre Dior cu Capture, asigura transportul ingredientelor hidratante. Nanosferele si nanocapsulele ajuta la transportul ingredientelor uleioase. Nanosferele sunt asemanatoare buretilor, avand mici orificii prin care trec substantele uleioase, in timp ce nanocapsulele sunt asemenea unor mici compartimente ce stocheaza uleiurile.

3. Este nevoie de un procentaj minim al ingredientelor pentru ca acestea sa aiba efectul scontat?

Pentru ca un produs cosmetic sa fie eficient nu este nevoie de o doza mare de ingrediente, ci de un echilibru intre acestea. De exemplu, oligoelementele si vitaminele actioneaza indiferent de cat de mare este doza. Astazi, extractele de plante pot fi de pana la zece ori mai eficiente decat acum zece ani, deoarece laboratoarele sunt capabile a extrage doar partea activa a acestor plante. Ceea ce inseamna ca o doza minima poate fi la fel de eficienta ca o doza mai mare.

4. Isi poate pierde eficacitatea un anumit ingredient, daca este folosit in mod exagerat?

Pielea reactioneaza mai bine la o stimulare noua. De aceea, este bine sa variem tratamentul. A folosi aceeasi crema antirid timp de trei luni poate fi eficient deoarece piela devine mai receptiva, dar, odata depasit acest interval, rezultatele se stabilizeaza, au demonstrat numeroase studii. In cazul unei creme cu acizi din fructe, ideal ar fi sa nu o folosesti mai mult de trei saptamani consecutiv, in cure de cate doua ori pe an.

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din beauty