Frumusete contra timp

Studiile recente demonstreaza ca factorii de mediu si stilul de viata ar putea afecta mai mult decit am crede felul in care imbatrineste pielea. Imbatrinim treptat sau o anumita gena care se activeaza dupa 30 de ani produce degradarea subita? ELLE investigheaza...

Frumusete contra timp

Patricia Wexler, celebrul dermatolog american, considera ca, desi factorii genetici influenteaza felul in care imbatrinim, obiceiurile noastre au un impact enorm asupra aspectului nostru. „Este incredibil cit de mult poti influenta destinul pielii tale”, considera Dr. Wexler. Sustinind de­claratia Patriciei Wexler, doua studii au demonstrat impactul mediului si al obiceiurilor noastre asupra pielii. Studiul publicat in revista Plastic and Reconstructive Surgery in decembrie 2009, efectuat asupra unor gemeni, a demonstrat ca factorii de mediu (fumatul, expunerile neprotejate la soare, stresul) pot juca un rol mult mai mare in procesul de aging decit genetica. Gemenii au gene comu­ne, dar pot fi expusi in mod diferit la factorii de mediu. Analizind 65 de perechi de gemeni si felul in care stresul oxidativ produs de factorii de mediu a influentat calitatea si tineretea pielii, cercetatorii au demonstrat ca stilul de viata al fiecarui individ in parte are un efect mai semnificativ asupra pielii decit factorii genetici (in ceea ce priveste cancerul de piele, studiul a demons­trat ca ambii factori sint responsabili in aceeasi masura). In concluzie, observindu-ti parintii poti sa-ti faci o idee despre problemele pe care le-ai putea avea in ceea ce priveste ridurile si imba­trinirea pielii in general, dar stilul de viata si felul in care te ingrijesti vor determina cu adevarat felul in care vei arata.

Ce poti sa faci:

1. Foloseste protectie solara. Deja stii asta din nenumaratele articole scrise pe aceasta tema, dar prefer sa ma repet. Razele UV produc radicali liberi care oxideaza colagenul din piele, deteriorindu-l si producind riduri. Foloseste o crema cu SPF minim 15 (si filtru UVA) in fiecare zi (Accentuez: in fiecare zi! Chiar si pe timpul iernii, deoarece zapada reflecta lumina si aceasta devine si mai puternica).

2. Nu fuma. Privindu-ti organismul de oxigen si nutrienti, fumatul cau­zeaza degradarea colagenului si a elastinei. De asemenea, miscarile fetei pe care le faci in timp ce fumezi cauzeaza riduri profunde (aproape netratabile).

3. Fara diete yo-yo. Cind pierzi kilograme si apoi le pui la loc, stresezi foarte mult pielea, care la un moment dat isi pierde elasticitatea si incepe sa atirne. E valabil si pentru pielea fetei si a gitului.

4. Redu factorul de stres. Stresul cauzeaza productia in exces a cortizolului, care produce la rindul lui radicali liberi.

5. Urmeaza un regim de intretinere a pielii potrivit tenului tau. Cere sfaturi de la specialisti, esteticieni sau dermatologi despre felul in care trebuie sa iti ingrijesti tenul si despre produsele recomandate.

Studiul SK-II a identificat 27 de gene (dintre cele aproximativ 28.000 ale genomului uman) care sint „biomar­cari” ce contribuie la oxidarea pielii. Ele se activeaza si se dezactiveaza, determinind celulele sa reactioneze la stres. Activarea acestora este determinata si de timp. Cu cit inaintam in virsta, sistemul nostru de aparare devine mai putin eficient, si astfel intervine imbatrini­rea genetica. „Instrumentele pe care le folosim pen­tru a intelege cit mai bine felul in care functioneaza pielea devin din ce in ce mai performante”, sustine Greg Hille­brand, omul de stiinta-cheie al laboratoarelor de cer­cetare P&G. „Studiind structura ei la nivel molecular, putem descope­ri agenti activi care o ajuta sa faca fata oxidarii.”

Stanford Chan, un om de stiinta american, a publicat un studiu efectuat pe soareci de labo­ra­tor, prin care a demonstrat ca semnele imbatrinirii pot fi reversibile, prin blocarea anumitor gene. „Studiul genelor este un domeniu foarte activ, si inca nu cunoastem pericolele la care ne-am expune daca am bloca ge­ne­le responsabile pentru imbatrinirea pielii”, continua omul de stiinta. Ceea ce stim deja este ca desci­fra­rea limbajului genelor din ADN-ul nostru a dus la intelegerea variatiilor biologice induse de manifestarea genelor in organism si a rolului lor in procesul de imbatrinire.

Dupa 10 ani de studii, Labora­toarele de Cercetare Avansata Lancome au explorat o noua dimensiune a genomicii si proteomicii, descoperind ca pe pielea tinara este prezent (ase­me­nea unui fili­gran) profilul unei proteine specifice, care se modi­fica de-a lungul anilor. Activita­tea genei in piele reprezinta sinteza a mii de proteine care asigura functiile biolo­gice ale acesteia, determina densitatea, elasticitatea si vigoarea ei. Astfel a fost creat Ge­nifique, activatorul de tinerete, care contine substante active capabile sa refaca sinteza de proteine specifice pielii tinere, prin reactivarea genelor a caror exprimare s-a diminuat odata cu virsta. Labora­toa­­­rele Estee Lauder au reusit sa prelungeasca viata celulelor cu gama Time Zone, activind o anumita gena, iar compania Avon a reusit sa tinteasca activi­nul, molecula-mesager a organismului nostru. Cind suferim o ta­ietura sau o rana, activi­nul stimuleaza pie­lea sa se autorepare. Gama Anew Reversalist acti­vea­za aceasta mo­lecula, rezultind o piele reintinerita. Am studiat-o pe mama indeaproape si are o piele impecabila. Daca am mostenit genele ei, sint o norocoasa. Daca nu, am toate armele necesare si toata rabdarea pentru a trece cu bine de „punctul culminant”. Un lucru e clar: nu am de gind sa renunt la tenul stralucitor si la pometii rozalii. Nu inca.

Arhiva revistei ELLE
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din beauty