Epilatul – o problema spinoasa si o alegere personala

In Egiptul antic, femeile scapau de parul de pe cap, in Evul Mediu de sprancene, iar acum pilozitatea de la subratul unei lady smulge hohote de ras. Lavinia Gogu se intreaba cum am ajuns sa ridiculizam o parte atat de fireasca a corpului nostru.

Epilatul – o problema spinoasa si o alegere personala

Astazi un model a venit la shooting cu par la subrat. Am crezut ca visez, pentru ca toata lumea, de la fotograf la make-up artist, era pregatita sa se apuce de treaba. Din fericire, aveam un aparat de ras de unica folosinta prin torpedou si am rezolvat problema in timp util, pentru ca altfel nu vad cum am fi putut sa facem pozele cu ea', povesteste in re­dac­tie o colega, indignata dupa ce s-a intors de la o sedinta foto cu peripetii. Desigur, toata lumea a fost usor amuzata de in­timplare, insa mi-a venit greu sa imi ima­ginez cuvintele cu care a rugat-o sa renunte la pilozitate sau cu care a convins-o ca nu e cool sa pozeze asa.

Gindindu-ma la aceasta situatie jenanta, imi dau seama ca a fost o neglijenta din partea fetei sa apara astfel in studio. Hai sa fim serioase! Nu prea poti sa te afisezi paroasa, zimbind din paginile unei reviste glossy – decit poate daca vrei sa faci un statement anti-feminitate. Mai ales pentru ca, model fiind (adica o femeie atractiva sau cel putin interesanta), devii un exemplu pentru o armata de reprezentante ale sexului frumos. Iar pe de alta parte, pun pariu ca are si ea un iubit, prieteni, viata sociala. Si daca toti o accepta asa, cu par, chiar nu este obligata sa se epileze. Decit prin prisma job-ului.

Insa cunosc cel putin zece oameni care mi-ar sari in cap sa scap urgent de par, daca mi-as permite si eu o asemenea extravaganta – fie si pentru citeva zile. De ce? Pentru ca parul de la subratul femeilor stirneste hohote de ris in toate filmele de comedie. Deci avem o perceptie comuna despre faptul ca nu este OK. Dar treaba nu sta la fel si cu parul de pe brate, iar inde­partarea sau pastrarea lui este o alegere subiectiva.

Unele fete spun ca nu s-ar epila pe miini in vecii vecilor (fie pentru ca nu au nevoie, fie pur si simplu nu considera ca ar fi normal), iar altele nu suporta nici macar un firicel. Si din cite am observat, parerile sint impartite si se situeaza la extreme. Dar daca bratele satinate nu sint un must, atunci de ce ne oripilam cind vedem ceasuri, bijuterii sau posete superbe pe miinile impa­durite ale unor modele pe catwalk? Si nici nu concepem sa admiram un costum de baie pe un model cu parul pubian (mai mult sau mai putin) la vedere.

Psihologul Mihaela Costea considera ca atitudinea noastra este un paradox social, deoarece cantitatea de par de care dispunem ne reflecta disponibilitatea sexuala: „Testosteronul genereaza atit pilozitatea cit si pofta de nebunii in asternuturi. Deci, in mod automat si inconstient, parul reprezinta sexualitatea sau cantitatea de libido de care dispune o persoana. Chiar si intr-un celebru test psihologic proiectiv, Testul Persoanei (in care ti se cere sa desenezi o persoana), prezenta unui par voluminos pe cap este un indicator ca subiectul care l-a desenat este foarte disponibil si activ sexual. Este ciudat ca am ajuns sa consideram parul pubian neigie­nic, desi acesta a avut si are in continuare un rol major in perpetuarea speciei, men­ti­nind mirosurile feromonilor astfel incit sa atraga potentialii parteneri, spune psihologul.

Insa, aparent, nu toate femeile se supun acestei conventii. Circula mitul conform caruia femeile din Germania, Franta sau alte tari europene nu prea isi indeparteaza parul de prisos, cum ne place sa numim firele care ne cresc in alta parte decit pe scalp sau pe sprincene. Insa acestea sint doar niste stereotipuri, pentru ca din cite am vazut si am citit, conceptia legata de epilat tine foarte mult de zona demografica si de virsta persoanelor in cauza.

Dar cum nu iese fum fara foc, s-ar putea sa existe un simbure de adevar in aceste speculatii: „Mentinerea pilozitatii de catre unele femei, cum se spune de exemplu despre frantuzoaice, poate fi semnalul a doua trasaturi culturale pentru care ele sint foarte cunoscute. Si anume ca sint persoane foarte libidinale si totodata au foarte multa incredere in ele. Atit de multa incit reusesc sa ignore total mentalitatea care desfiintea­za pilozitatea ca fiind inestetica. Totusi, nu putem generaliza chiar asa incit sa spunem ca toate frantuzoaicele iubesc amorul, au incredere in ele si nu se depileaza', spune Mihaela Costea.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din beauty