(P) Screeningul îți salvează viața!

Testele și examenele medicale regulate trebuie să fie o prioritate pentru orice femeie modernă care se preocupă de menținerea unei bune stări de sănătate.

(P) Screeningul îți salvează viața!

Așa că screeningul este metoda ideală de a depista eventualele afecțiuni medicale grave apărute în fază incipientă pentru a le trata ulterior corespunzător. Iată ce testări ar trebui să-ți faci anual!

Ecografia transvaginală 

Fără a fi dureroasă sau iradiantă, ecografia transvaginală este o metodă imagistică de screening a uterului, a ovarelor, a colului uterin și a vaginului. Aceasta poate depista anumite afecțiuni (chisturi ovariene, polipi endometriali, hiperplazia endometrială). Medicul de obstetrică-ginecologie este cel care efectuează examinarea.

Testul Babeș-Papanicolaou 

Acest test este cea mai bună metodă de a depista și preveni cancerul de col uterin. 

Testul presupune recoltarea de celule de pe suprafața colului uterin (cervix). Nu este o metodă dureroasă și este indicat să se facă de către toate femeile trecute de 21 de ani sau chiar mai devreme, în cazul pacientelor care prezintă factori de risc crescut sau o anumită simptomatologie. 

Medicii specialiști în obstetrică-ginecologie recomandă efectuarea testului anual. Dar există și situații în care medicul poate recomanda efectuarea testul mai rar sau mai des, în funcţie de rezultatele primite şi de prezenţa sau absenţa factorilor de risc ai cancerului de col uterin. De exemplu, în cazul în care apar anomalii, medicul specialist poate recomanda tratamentul necesar și repetarea testului Babeș-Papanicolaou după 6 luni. 

Testul HPV 

În general, testul HPV este recomandat de către medicii ginecologi să fie efectuat de către femeile care au trecut de 30 de ani. Dar acest test este indicat și atunci când rezultatele testului Babeș-Papanicolaou sunt anormale și ajută medicul de obstetrică-ginecologie să afle dacă există sau nu riscul unui cancer de col uterin. 

Mamografia

După 40 de ani, mamografia este cel mai bun screening pentru cancerul mamar. Acesta poate fi depistat în faze incipiente și vindecat cu tratamentul corespunzător. Examenul clinic al sânilor este efectuat de către medicul specialist ginecolog. 

Dermatoscopia

Este cea care analizează pielea și alunițele cu ajutorul unui dermatoscop. Aceasta este considerată a fi cea mai eficientă metodă de depistare a cancerului de piele, așa că fă-ți o programare și la dermatologie!

Osteodensitometria 

Măsoară densitatea minerală osoasă. Este cea mai precisă metodă de diagnostic a osteoporozei și de estimare a riscului de fracturi osoase. Analiza este recomandată tuturor femeilor care au trecut pragul de 45 de ani, celor care sunt la menopauză și celor care au suferit anterior fracturi la nivelul oaselor.

Dacă vrei să vezi exact cum stai cu sănătatea, la Sanador, ai pachete de screening gândite special pentru nevoile tale. Acestea includ analize și investigații complete și interpretarea interdisciplinară a rezultatelor. Intră pe sanador.ro pentru a găsi mai multe informații.

Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet