(P) Cancerul mamar, una dintre principalele cauze de deces la femei

Ce este cancerul mamar?

(P) Cancerul mamar, una dintre principalele cauze de deces la femei

Cancerul mamar reprezintă cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în rândul femeilor, fiind și una dintre principalele cauze de deces la femei, aproape o tremie din acestea fiind diagnosticate într-un stadiu avansat al bolii, având un prognostic rezervat.

Cancerul de sân apare odată cu anumite modificări la nivelul genelor responsabile de creșterea celulelor, numite mutații. Aceste mutații determină celulele să se multiplice într-un ritm alarmant, anormal. Această creștere paradoxală determină apariția celulelor canceroase, care se multiplică mult mai rapid decât celulele sănătoase și duc astfel la apariția cancerelor. Celulele maligne se pot apoi răspândi la ganglionii limfatici învecinați și la alte zone ale organismului prin intermediul sângelui și al sistemului limfatic.


De ce simptome este însoțit cancerul mamar?

Într-o fază incipientă, cancerul de sân poate să se prezinte fără niciun fel de simptom, de aceea este și dificil de diagnosticat la început. În cele mai multe cazuri, tumora poate fi prea mică pentru a putea fi palpabilă, putând fi detectată doar cu ajutorul unei mamografii. 

Mamografia este fotografierea țesuturilor moi ale sânului pentru depistarea oricărei abnormalități. Este recomandat ca orice femeie trecută de vârsta de 30 de ani să o facă anual.

De obicei, primul semn al bolii apare sub forma unor noduli palpabili la nivelul sânilor, anormali și care nu au fost simțiți până atunci. Deși nu toți nodulii apăruți pot fi cancer, necesită investigații și intervenția specialiștilor. Care sunt testele pentru a identifica cancerul de sân?

Cele mai comune simptome întâlnite în cancerul mamar pot să difere în funcție de tipul acestuia, acestea fiind:

 • Un nodul palpabil sau o zonă care este diferită față de țesutul încojurător
 • Mărime, formă sau alte caracteristici morfologice anormale ( diferite ) la nivelul sânului
 • Iritații sau modificări ale pielii
 • Durere la nivelul sânilor
 • Secreție mamară, alta decât laptele matern
 • Mamelonul inversat
 • Nodul sau umflături care se extend spre zona axilei
 1. Ce este cancerul mamar triplu negativ?

Cancerul de sân triplu negativ este un tip mai rar întâlnit de cancer mamar, afectând aproximativ 10-20 % dintre persoanele diagnosticate. Caracteristicile acestui tip de cancer mamar sunt următoarele:

 • Îi lipsesc receptorii pentru estrogen – Aceștia sunt receptori specializați de care se atașează hormonul sexual nuit estrogen. Dacă o tumoră conține pe celule bogate în repectori pentru estrogen, estrogenul poate stimula dezvoltarea cancerului.
 • Îi lipsesc receptorii pentru progesteron – Aceștia sunt receptori specializați pentru legarea progesteronului. La fel ca în cazul estrogenului, dacă o tunoră prezintă acest tip de receptori pentru progresteron, acesta poate stimula creșterea și dezvoltarea cancerului.
 • Nu prezintă proteine suplimentare pe suprafața sa (proteine HER2). HER2 este o protein cu rol în creșterea cancerului de sân.

Dacă o tumoră mamară îndeplinește toate aceste condiții, se poate pune diagnosticul de cancer de sân triplu negativ. Acest tip de cancer are tendința să se dezvolte mai rapid decât celelalte tipuri și este mai greu de tratat deoarece nu se poate apela la terapia hormonală din cauza lipsei receptorilor respective. 

Din ce cauze apare cancerul mamar?

Medicii nu se pot pronunța deocamdată atunci când vine vorba de cauzele apariției cancerului mamar. Se știe că acesta apare atunci când celulele mamare încep să crească anormal și într-un ritm accelerat față de celulele sănătoase. Acestea continua să se acumuleze la nivelul țesutului mamar, formând nodulii. 

Încă nu se cunosc cu exactitate factorii care contribuie la creșterea paradoxală a celulelor, însă se presupune că ar fi vorba de mai mulți factori de risc, de mediu și bagajul genetic al unei personae, care pot duce împreună la apariția cancerului.

Ce factori de risc mă predispun la această boală? 

Factorii de risc cresc șansele ca o persoană să dezvolte o anumită condiție patologică. Cu cât aceștia sunt prezenți în număr mai mare, efectele lor se acumulează și cresc șansele ca boala să apară. În cazul cancerului mamar, există multe cazuri în care acesta apare în lipsa acestora.

Factorii asociați cu un risc crescut de cancer de sân sunt:

 • Sexul – cancerul mamar apare mult mai frecvent la sexul feminine
 • Vârsta – riscul crește odată cu înaintarea în vârstă
 • Istoric de cancer mamar, atât personal, cât și familial
 • Expunerea la radiații
 • Anumite mutații care creează o predispoziție la anumite tipuri de cancer
 • Lipsa sarcinilor – femeile care nu au fost niciodată gravide au risc mai mare de a dezvolta cancer mamar
 • Anomalii ale menstruației și menopauzei

Care sunt opțiunile mele de tratament dacă sufăr de cancer mamar?

De obicei, planurile de tratament se bazează pe tipul de cancer de sân, stadiul acestuia și orice situații speciale. Planul dumneavoastră de tratament va depinde și de alți factori, inclusiv de starea generală de sănătate și de preferințele personale.

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea celulelor canceroase este cel mai frecvent tratament pentru persoanele care suferă de cancer de sân. Multe femei optează și pentru tratamente suplimentare, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită, radioterapia sau terapia hormonală.

 • Interventia chirurgicală. Pentru majoritatea oamenilor, primul pas este eliminarea tumorii. O operație numită lumpectomie elimină doar partea din sân care are cancer. Aceasta este recomandată în cazul tumorilor mai mici sau într-un stadiu incipint. Într-o mastectomie, medicii îndepărtează întregul țesul mamar. În funcție de răspândirea cancerului, chirurgul poate să decidă înlăturarea ambilor sâni și a unui număr variabil de ganglioni limfatici. 
 • Radioterapia. Această metodă folosește energia radiațiilor pentru a distruge celulele canceroase rămase după o lumpectomie. Prin aceasta, sunt distruse celulele canceroase care nu au putut fi eliminate chirurgical.
 • Chimioterapia folosește medicamente pentru a distruge ceulele canceroase. Este foarte folosită după intervenția chirurgicală sau înainte de aceasta pentru a micșora tumorile. Chimioterapia este foarte eficientă, funcționând bine împotriva cancerului, însă este însoțită de o multitudine de efecte secundare, putând dăuna și celulele sănătoase, pe lângă cele maligne.
 • Terapia hormonală este folosită pentru a preveni creșterea celulelor canceroase prin inhibarea hormonilor, în special a estrogenilor. Unele tipuri de terapie funcționează prin oprirea ovarelor de la producerea hormonilor, fie prin intervenții chirurgicale, fie prin medicamente.
 • Terapia țintită folosește tratamente speciale care atacă specific părți ale celulelor canceroase.

Clinica Venart este specializată în chirurgie ginecologică și în ginecologia oncologică. Datorită medicilor cu o vastă experiență și a tehnicilor medicale inovatoare, asigurăm o experiență operatorie la cele mai înalte standarde de calitate, cu rezultate excepționale pe termen lung în tratarea afecțiunilor ginecologice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din health & diet