(P) Anxietatea şi cheltuielile neprevăzute: Cum să faci faţă stresului financiar

Multitudinea de cheltuieli inerente însumate care apar lunar poate conduce adesea către un dezechilibru emoțional denumit generic anxietate. Ne temem pentru că nu știm cum va fi ziua de mâine din punct de vedere al cheltuielilor neprevăzute, chiar și în ipoteza în care bugetul este planificat până în cele mai mici detalii. Multitudinea de cheltuieli inerente însumate care apar lunar poate conduce adesea către un dezechilibru emoțional denumit generic anxietate

(P) Anxietatea şi cheltuielile neprevăzute: Cum să faci faţă stresului financiar

Cum tratăm teama, fustrarea și dezechilibrele atunci când vine vorba despre cheltuielile neprevăzute? Iată câteva idei care te pot ajuta să faci față  stresului financiar.

Adoptă soluții pentru casa ta care îți aduc economii pe termen lung și confort

Deși e o ușoară contradicție, uneori este mai benefic și mai economic să investești în obiecte de calitate pentru tine și pentru casa ta, deoarece dacă analizezi, unele schimbări pe care le poți face pot avea un impact major asupra consumurilor. Spre exemplu, dotarea caselor cu centrale termice este una dintre cele mai eficiente și economice îmbunătățiri, deoarece aduce beneficii pe toate planurile. Nu vei mai fi dependent de rețeaua centralizată de încălzire și alimentare cu apă caldă, iar acest lucru este un plus, deoarece nu vei mai plăti pierderi și apa consumată inutil. Pe de altă parte, unele centrale termice folosesc tehnologii noi și inovative de încălzire (vezi cazul centralelor termice în condensație), iar acest lucru înseamnă că factura la întreținere va scădea. Nu în ultimul rând, vei vedea că randamentul termic al unei centrale este mult mai mare decât oricare alt sistem de încălzire, iar acest lucru îți va asigura confort și o casă eficientă din punct de vedere termic. 

Același lucru se întâmplă și în cazul investițiilor în aparate de aer condiționat, în mașini de spălat vase sau în orice alt produs menite să îți ofere confort și, firește, care să consume mai puțin la nivel de energie și implicit bani.

Investește în performanța energetică a casei tale cu ajutorul izolațiilor

Cea mai bună metodă de a te proteja de cheltuieli inutile, dacă vorbim de segmentul eficienței, este cazul instalării sistemelor de izolare. Izolațiile termice au rolul de a păstra căldura la interior, astfel încât să nu mai simți niciodată că e prea frig în locuință. Izolațiile termice îmbracă locuința și nu mai permit pierderi de căldură, iar în lipsa suplimentării încălzirii, vor scădea facturile la energie.

Organizează un buget pentru cheltuieli neprevăzute

Nu trebuie să strângi dintr-o dată o sumă foarte mare pentru a crea acest fond. Este important să pui luna o sumă de bani deoparte, pentru a te asigura pentru cazurile în care vei avea nevoie de aceste fonduri. Chiar și câte o sumă mică strânsă lunar te va ajuta să știi că ai bani puși deoparte și că nu va trebui să împrumuți, destabilizându-te din nou din punct de vedere financiar.

De cele mai multe ori anxietatea apare și pe fondul înțelegerii lipsurilor și pe baza nevoii urgente de a rezolva o problemă. Apelând la un buget extern, independent de salarii sau alte încasări, vei putea face față mai ușor cheltuielilor neprevăzute. 

Crează o strategie de economisire

Poate că uneori te ajută să faci o listă a lucrurilor de care ai cu adevărat nevoie versus lucruri pe care le cumperi urmând anumite trenduri. Poți renunța la unele dintre acestea, astfel încât să nu mai cheltui excesiv. Va trebui să analizezi însă foarte bine situația pentru că nu vei putea supraviețui doar cu strictul necesar ci vei avea nevoie din când în când să îți mai faci câte o bucurie care să te ajute să depășești mai ușor stresul și anxietatea provocată de latura financiară.

 Stresul financiar ne afectează pe toți, deoarece nu avem cum să estimăm ceea ce se va întâmpla în viitor. Totul este relativ și singura soluție este aceea de a fi prevăzători și de a cumpăra doar acele lucruri cu adevărat necesare sau pe cele care ne pot aduce beneficii imediate sau pe termen lung.

Sursa foto: pixabay.com

Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle