Un apartament cu lumina naturala

Acest proiect a fost de la inceput gândit ca un exercitiu – un joc, mai bine zis – de lumini si umbre. Din primul moment, clientul mi-a prezentat foarte clar premisa de la care trebuia sa plec: „vreau sa fie foarte luminos“.
 

Aparent, nimic mai simplu, doar era vorba despre un apartament la etajul sapte, intr-o cladire cu suprafete vi­trate mari, bine gandite, unde feres­trele apartamentului se deschideau catre o terasa uriasa, comuna pentru toate camerele in care era impartita locuinta. Provocarea a fost insa sa controlam aceasta lumina, sa o convertim intr-un flux dirijat, care sa se duca exact acolo unde vroiam noi sa se duca. Conceptul de luminozitate merge mana in mâna cu cel de spatialitate, pentru ca un spatiu foarte luminos intotdeauna va parea mai amplu, mai mare decat este in realitate. La fel, o camera sau o zona mai intunecata tindem sa o percepem ca fiind mai mica, desi uneori este pur si simplu o iluzie. De aceea era important ca senzatia de continuitate sa fie pastrata in fiecare faza a acestui proiect; in acest scop, ne-am folosit de cea mai luminoasa dintre culori – de fapt o nonculoare, albul – care a devenit baza perfecta pentru a integra celelalte accente de materiale si ­culori.

Albul a fost unul dintre gesturile ferme rea­liza­te pentru pastrarea continuitatii. Mai departe, intreg sistemul de iluminare a facut obiectul unui proiect de design, fiind practic vorba despre crea­rea corpurilor si a elementelor necesare, personali­zate, pentru a obtine exact acea lumina de care era nevoie intr-un spatiu dat. Au fost dese­nate o serie de elemente liniare pentru iluminat, pozitionate in plan vertical in living, pentru a potenta in felul aces­ta amploarea spatiului si inaltimea plafoanelor.

Aceleasi corpuri de iluminat au fost plasate in plan orizontal deasupra paturilor, in ideea de a crea o lumina indirecta foarte calda, care sa fie utilizata ca lumina de lectura. Ce am reusit sa facem cu acest sistem de iluminare a fost ca, la apusul soarelui, lumina artificiala din intreg apartamentul sa potenteze practic lumina naturala, sa prelungeasca practic senzatia ca se foloseste in continuare doar lumina zilei, si asta a dat o atmosfera incredibil de placuta, ca sa nu mai vorbim de dezideratul nostru initial, cel de pastrare a continuitatii, care a fost din nou respectat.
 

Recomandari
Noizz
Psychologies
Mai multe din elle decoration