Tort cu bere neagra, ciocolata si sos de caramel sarat, de Ioana Dumitrescu

Va propun un tort cu bere neagra si ciocolata, a carui personalitate intensa este potentata de deliciosul sos de caramel sarat.

Acest desert este gata in mai putin de o ora! Invata sa faci tort cu bere neagra, ciocolata si sos de caramel sarat!

Pentru tort:

  • 250ml bere neagra
  • 250g unt nesarat, taiat cubulete
  • 450g zahar de cocos sau 400g zahar obisnuit
  • 80g pudra de cacao
  • 150g iaurt grecesc
  • Doua oua
  • Semintele de la o jumatate de baton de vanilie
  • 250g faina de secara sau 275g faina obisnuita
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  1. Incingeti cuptorul la 180C si ungeti cu putin unt o tava de copt cu fund detasabil cu diametrul de 20cm; tapetati fundul cu un cerc din hartie de copt, pe care il veti unge de asemenea cu putin unt.
  2. Intr-o oala, puneti berea la incalzit impreuna cu untul si amestecati pana ce untul s-a topit. Adaugati zaharul si cacaua si amestecati pana ce zaharul se topeste. Scoateti oala de pe foc.
  3. Intr-un bol mediu, bateti ouale, apoi adaugati iaurtul grecesc si amestecati pana ce obtineti o consistenta omogena. Turnati amestecul in oala, adaugati faina, vanilia si bicarbonatul de sodiu si incorporati bine cu o spatula. Turnati amestecul in tava de copt pregatita si coaceti timp de 45-50 minute, pana ce o scobitoare infipta in centru va iesi curata.
  4. Scoateti din cuptor, lasati sa se raceasca, apoi transferati pe platoul pe care il veti servi.

Citeste si:
Tort ombre de trandafiri

Pentru sosul de caramel sarat:

  • 200g zahar
  • 310ml smantana integrala pentru gatit, la temperatura camerei
  • Semintele de la o jumatate de baton de vanilie
  • O lingurita fulgi de sare
  1. Puneti zaharul intr-o oala cu diametru de aproximativ 20cm. Asezati oala pe foc mediu si lasati zaharul sa se topeasca, fara sa amestecati.
  2. Cand capata o culoare maronie si incepe sa scoata putin fum, scoateti de pe foc, adaugati 200ml smantana si amestecati bine cu un tel.
  3. Adaugati restul de smantana, vanilia, sarea si puneti oala pe foc mic. Amestecati pana obtineti o consistenta cremoasa si omogena. Lasati sa se raceasca timp de 30 minute, apoi turnati peste tor.
  4. Presarati cu fulgi de sare daca doriti si serviti.

Reteta & Foto: Ioana Dumitrescu, eastofkitchen.com

Recomandari
Noizz
Psychologies
Mai multe din elle decoration